Hej Kochani!
Dzisiaj chciałabym Was zaprosić na najsmaczniejsze i najprostsze, że nie wspomnę o zdrowotności, śniadanie pod słońcem.
Przepis na zzieleniałego tatara przywiozłam z Nowego Jorku, tam często spotykałam się z avocado serwowanym w takiej postaci.
U mnie w domu to śniadanie jadamy bardzo często. Lekkie, a przy tym całkiem fajnie sycące, mamy pełne brzuszki na kilka godzin.
To avocado nie było optymalnie udane. Nie wiem co się dzieje, ale ostatnio często zdarza mi się je kupić jakieś takie jasne w środku, bez tej ślicznej zieleni, którą powinno cieszyć, często avocado jest jeszcze twarde, a już zaczyna drewnieć w środku, brązowieć takimi paskudnymi pręgami, porażka.
Pewnie importujemy najgorsze odmiany, ja dzisiaj jedno avocado musiałam wyrzucić, nie nadawało się do niczego.
Ale wracam do zielonego tatara, "instrukcja obsługi" prosta i w składniki wyjątkowo oszczędna.
Potrzebujemy ładne, dosyć miękkie avocado, połówkę pokrojonej w kostkę cebuli i maggi (przyprawa do zupy), to wszystko, koniec, kropka, żadnej soli, pieprzu, smak wyśmienity, jedyny w swoim rodzaju.
Maggi proponuję dodać na cebulkę, tak by przez moment nasiąknęła smakiem tej przyprawy, po chwili wszystko wymieszać.
Nie możemy tatara przygotować wcześniej, bo ma tendencje to ciemnienia i zmiany barwy na burą, tak, że po zrobieniu trzeba się z nim rozprawić rach, ciach, ciach.
Ciekawa jestem czy wypróbujecie tę opcję podawania avocado, a może znacie już ten przepis?
Dzisiaj chciałabym Was zaprosić na najsmaczniejsze i najprostsze, że nie wspomnę o zdrowotności, śniadanie pod słońcem.
Przepis na zzieleniałego tatara przywiozłam z Nowego Jorku, tam często spotykałam się z avocado serwowanym w takiej postaci.
U mnie w domu to śniadanie jadamy bardzo często. Lekkie, a przy tym całkiem fajnie sycące, mamy pełne brzuszki na kilka godzin.
To avocado nie było optymalnie udane. Nie wiem co się dzieje, ale ostatnio często zdarza mi się je kupić jakieś takie jasne w środku, bez tej ślicznej zieleni, którą powinno cieszyć, często avocado jest jeszcze twarde, a już zaczyna drewnieć w środku, brązowieć takimi paskudnymi pręgami, porażka.
Pewnie importujemy najgorsze odmiany, ja dzisiaj jedno avocado musiałam wyrzucić, nie nadawało się do niczego.
Ale wracam do zielonego tatara, "instrukcja obsługi" prosta i w składniki wyjątkowo oszczędna.
Potrzebujemy ładne, dosyć miękkie avocado, połówkę pokrojonej w kostkę cebuli i maggi (przyprawa do zupy), to wszystko, koniec, kropka, żadnej soli, pieprzu, smak wyśmienity, jedyny w swoim rodzaju.
Maggi proponuję dodać na cebulkę, tak by przez moment nasiąknęła smakiem tej przyprawy, po chwili wszystko wymieszać.
Nie możemy tatara przygotować wcześniej, bo ma tendencje to ciemnienia i zmiany barwy na burą, tak, że po zrobieniu trzeba się z nim rozprawić rach, ciach, ciach.
Ciekawa jestem czy wypróbujecie tę opcję podawania avocado, a może znacie już ten przepis?
Pozdrawiam
Margaretka
Jem często awokado, uwielbiam (w Lidlu sa niezłe odmiany, w Auchan również, w Piotrze i Pawle nie polecam :D) zwłaszcza jako guacamole (dodaję tylko oliwę, czosnek, trochę pieprzu i soli), często też samo, po prostu smaruję nim chleb. Z maggi jeszcze nie jadłam, musiałabym najpierw kupić tę przyprawę ;))
OdpowiedzUsuńps. awokado Ci nie ściemnieje, jeśli w miseczce z wymieszaną masą zostawisz pestkę.
ps. uwielbiam połączenie awokado z suszonymi pomidorami, spróbuj, mega! ;)
Usuńpróbowałam ten sposób z pestką, ale według mnie to jednak ściema, i tak avocado ciemnieje
Usuńmuszę spróbować z pomidorami suszonymi, oba smaki uwielbiam, więc powinno być pysznie
U mnie się sprawdza, o dziwo :) Choć wiadomo, nie nie jakies tygodnie, ale na dzień dwa jak najbardziej.
Usuńjak kładłam pestkę do pojemniczka z pastą z avocado to owszem, przy pestce kolor był śliczny, dalej już niestety nie :)
Usuńciekawy pomysł na śniadanko:)
OdpowiedzUsuńmoja siostra roni taką pastę ale zamiast cebulki jest czosnek. pycha.
OdpowiedzUsuńno to muszę i z czosnkiem wypróbować, bo lubię go bardzo, bardzo :)
UsuńNiesamowite - czegoś takiego jeszcze nigdy nie jadłam :p
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńja jak pierwszy raz to spróbowałam, wiedziałam od razu, że będę tak często podawać avocado, świetny smak
UsuńNie wiem co ja dzisiaj wyprawiam, bez przerwy dodaję komentarz nie tam gdzie chciałam, sorki,
OdpowiedzUsuńpodoba mi się twój sposób na avocado, koniecznie wypróbuję ))
pozdrawiam
też tak mam czasami,
Usuńwypróbuj, wszyscy moi znajomi, którzy jedli to u mnie, teraz też robią tak avocado :)
całuski
takiej kombinacji to nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńspróbuj, ciekawa jestem jak będzie Ci smakować :)
Usuńps. a u mnie? MAKIJAŻ DLA PAŃ, KTÓRE LUBIĄ KLASYKĘ :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię avocado i akurat mam w domu , więc wypróbuje twój przepis :) miałam zrobić maseczkę z avocado, ale i tak nie mam czasu ;) więc je zjem
OdpowiedzUsuńaha, avocado nie powinno ściemnieć jak dodamy soku z cytryny, ale nie wiem jak to będzie komponowało się ze smakiem pasty :)
Usuńoj, bałabym się, że w tym wypadku cytryna zbyt mocno zmieni smak tej pasty :)
Usuńwspaniałości!!!
OdpowiedzUsuń♥ super kochana!!
pozdrawiam z Gdyni
Ola
mniam ♥
OdpowiedzUsuńavocado z cebulka? :D hmm moze moze.. ja jak na razie zostane przy avocoado z pomidorkiem :D
OdpowiedzUsuńCzasem tak jadam...awokado z czosnkiem, jajkiem, cebulką, solą, pieprzem....Kochana, aby nie ciemniało, warto włożyć do miseczki z pastą z awokado - pestkę z tegoż owocu :). Mój tata tak ostatnio robił.
OdpowiedzUsuńCzasem kupuję w Biedronce pastę z awokado - też mi smakuje :).
Buziaki :)
próbowałam z pestką, niekoniecznie się sprawdza :)
UsuńMuszę w końcu zasmakować w takiej formie to avokado
OdpowiedzUsuńjej nigdy jeszcze nie jadłam :P muszę zakupić i wypróbować bo sama nie lubię ciężkich śniadań :)
OdpowiedzUsuńbuziaki !
mam nadzieję, że ta pasta dołączy do Twoich lubianych :)
UsuńNie znałam takiego przepisu i szczerze chyba nie zdarzyło mi się jeść czegoś podobnego. Jestem ciekawa smaku, bo prezentuje się świetnie ;)
OdpowiedzUsuńciekawa jestem co powiesz jak zrobisz :)
OdpowiedzUsuńbardzo dawno już nie jadłam avocado, w takiej formie wygląda na apetyczne
OdpowiedzUsuńNie jadłam
OdpowiedzUsuńuwielbiam avokado ale w takiej formie jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńKiedyś byłam uprzedzona, teraz uwielbiam dania z awokado!
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :) samo w sobie avokado jest mdłe jednak z dodatkami może być super!
OdpowiedzUsuń