Obiecuję, że to już ostatni post o papryce, jeszcze pomyślicie, że ze mnie jest jakiś paprykowy skrytożerca, a my przecież wszystkim skrytożercom mówimy głośne, NIE!
To po prosu mój kolejny, prosty sposób na zajadanie się papryką zimą.
Teraz za grosze można ją kupić, 15 minut roboty i potem dodajemy wszędzie tam, gdzie nam się podoba.
U mnie to taka baza dla lecza, jak mi się go zachce, smażę tylko cebulę z pokrojoną kiełbasą, dodaję słoiczek papryki i danie gotowe.
Krótka instrukcja dla niewtajemniczonych:
Paprykę kroimy w paseczki i myk, na patelnię z olejem, dodajemy sól, pieprz, ja dorzuciłam też garść ziół prowansalskich
Przesmażamy, potem dodaję troszkę wody i jeszcze chwilkę duszę
Podduszoną paprykę nakładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 20min
Teraz gotowa papryka będzie sobie czekała na swoje pięć minut.
Ciekawa jestem, czy też tak kombinujecie z przetworami, a może macie jakiś fajny przepis, podrzućcie mi go, proszę.
Zobaczcie jaką bazylię kupiłam wczoraj w Piotrze i Pawle.
Z reguły kupuję ją w Tesco, zawsze to jest niezły rachityk o maleńkich listkach, a tu proszę bardzo, może być inaczej? Może! Kosztowała jak wszędzie, 4,99zł
A to jeszcze nie koniec kulinarnych tematów, choć pora na coś znacznie mniej przyziemnego.
Bardzo Kobieca Galeria dzisiaj gości malarza bułgarskiego, Miroslava Jotova i jego kilka obrazów z cyklu martwa natura.
Pozdrawiam
Margaretka
Bardzo dziękuję Ci za ten post , po piersze - nie potafię robić takich "rzeczy" i w końcu ktoś krok po kroku mi to pokazał , a po drugie - bardzo dokładny opis ! dzięki : )
OdpowiedzUsuńcieszę się, że skorzystasz :)
UsuńPrzepysznie:) Ja z Tesco z Bielska zawsze przywożę jakieś zioła:)
OdpowiedzUsuńJeśli bywasz w Sferze, zaglądnij czasem do Piotra i Pawła, tam mają zioła znacznie ładniejsze, a cenowo to samo :)
Usuńna mnie jeszcze nie nadszedł czas robienia przetworów. jeszcze do tego nie dojrzałam. chociaż uważam to za mega przydatną sprawę. ale za to mrożę! i tak np. mam knedle ze śliwkami i truskawkami własnej roboty w zamrażarce (tyle, że już połowę z nich zjadłam:P)
OdpowiedzUsuńteż mrożę, głównie pomidory, ale też kalafior, koperek i ziel. pietruszkę
Usuńprzepyszna jest taka papryka... ja też juz przygotowana praktycznie do zimy.. zamrażalnik wypełniony dobrociami: dynią, pietruszka, roszponka, malinami...a w słoikach buraczki, sok z malin, ogórki, jabłka papierówki- dobrą mam teściową:))
OdpowiedzUsuńuwielbiam bazylię:) a przetwory zwykle robią moja mama i babcia:)
OdpowiedzUsuńObrazy piękne:))Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńtaaaaak leczo zawsze ! ja nawet myślałam w tym roku o zamrożeniu gotowego ale Twój sposób na paprykę jest zdecydowanie lepszy !
OdpowiedzUsuńnie miałam czerwonej papryki, ale zdecydowanie ją polecam, znacznie ładniej wygląda, a i chyba smakuje :)
UsuńBazylia cudo, też zawsze kupuję w Tesco :) albo w Kauflandzie, tam też są fajne :)
OdpowiedzUsuńja proszę o więcej takich postów :D zawsze chciałam robić jakieś "słoiki" na zimę, a kompletnie nie wiedziałam jak się za to zabrać - jedyne co do tej pory opanowałam to kiszone ogórki ;)
OdpowiedzUsuńKocham paprykę. Muszę zrobić kilka słoiczków według Twojego przepisu:)
OdpowiedzUsuńA ostatnio z przetworów to pichciłam dżem jabłuszkowy:)
ja właśnie jestem w trakcie konfitur z białych winogron, jak mi się udadzą, pokażę w poście :)
UsuńNie za bardzo przepadam z taką papryką, ale może być dobre ;] W sumie, to dobry pomysł dla kogoś, kto lubi takie letnie/jesienne jedzenie zajadać zimą ;D
OdpowiedzUsuńA tak w ogóle, to świetne obrazy ^^
to dzieki takim postom ucze sie nowych rzeczy i bardzo chetnie eksperymentuje w kuchni wiec Malgosiu,mozesz czesciej podrzucac kulinarne wskazowki i porady.Nauczylam sie pasteryzowac sloiki ... teraz to juz kwestia gustu i mozliwosci :) Dziekuje :*
OdpowiedzUsuńmartwa natura jest piekna !!
Ja jeszcze nigdy nie robiłam papryki w słoiczku ale w końcu muszę spróbować ;) Piękne obrazy :>
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do mnie na news ;) www.gabusiek.blogspot.com
Ja to chyba jakaś wyrodna kobieta jestem bo nie mam siły ni ochoty na przetwory
OdpowiedzUsuńpapryka wygląda mniam :) - ja nigdy nie robiłam przetworów i może spróbuję :)
OdpowiedzUsuńwww.classicorcool.com
Ja wolę świeże leczo, tym bardziej że sezon się powoli zaczyna :) Polecam moje przepisy - http://leczo.net.pl :)
OdpowiedzUsuń