Dzisiaj, po dłuższej przerwie, znowu coś z kulinarnych tematów.
Sorki, od razu zaznaczam, że będzie zwyczajnie, nieomalże przaśnie, bardzo prosto, tanio i szybko, danie jak najbardziej z naszymi, polskimi korzeniami i oparte o nasze, rodzime składniki.
Przepisów na szalenie wykwintne, eleganckie, i wydumane potrawy dookoła jest całe multum, ja zaczynam już mieć dosyć tego kulinarnego blichtru i przepychu, niezmiennie najbardziej lubię pierogi, a każde krewetki w sosie ostrygowym oddam za swojskie, chrupiące placki ziemniaczane.
To danie z makaronu, kapusty i grzybów robię dosyć często, to dla mnie taka namiastka klasycznych pierogów z kapustą, przy sporej wyobraźni można doszukać się podobnych smaków, za to czas spędzony w kuchni ulega znacznemu skróceniu, wystarczy 20 - 30 minut i jedzonko gotowe.
Zaczynam od przesmażenia na oleju z cebulką grzybów; ja użyłam własnoręcznie zbieranych jesienią, mrożonych podgrzybków, ale spokojnie pieczarki też w tym daniu spisują się na medal.
Na tym etapie, jeśli jesteście mięsożercami, dodajemy też pokrojoną w słupki kiełbasę, ja dzisiaj tego nie zrobiłam, wykorzystałam mięso z kurczaka, który pozostał mi z poprzedniego dnia.
Teraz dodaję poszatkowaną, niekoniecznie bardzo starannie i cieniutko kapustę, w tym wypadku większe kawałeczki kapusty zupełnie nie przeszkadzają, wszystko razem jeszcze chwilkę podsmażam, dodaję przyprawy, podlewam odrobiną wody i duszę pod przykryciem z 15 minut.
W oddzielnym garnku gotujemy makaron, oczywiście rodzaj i kształt to tylko kwestia naszych upodobań, klasycznie powinny tu zagościć łazanki, ale moje świderki też zagrały smakowicie.
Teraz już tylko trzeba wszystko połączyć, wymieszać i voila,
jemy, aż nam się uszy trzęsą.
No i jak? Akceptujecie takie danko?
Pozdrawiam
Margaretka
wygląda smacznie, choć nie lubię grzybów xd
OdpowiedzUsuńale narobiłaś mi apetytu:))pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńno i takie coś zrobię w poniedziałek, fajny sposób na szybki obiad ))
OdpowiedzUsuńoj, też u mnie się to jada, często robię z kiełbasą, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJa nie przepadam za grzybami, więc raczej bym się nie skusiła ale za to uwielbiam makaron :)
OdpowiedzUsuńMniam wygląda przepysznie!:)
OdpowiedzUsuńZapraszam na wpis, który mam nadzieję Cię zainteresuje, pozdrawiam:)
Uwielbiam makaron pod każdą postacią, Twój wygląda bardzo smakowicie :) pozdrawiam i obserwuję
OdpowiedzUsuńApetycznie - i do tego mój ukochany makaron;)
OdpowiedzUsuńPodpatruję ten przepis, proste i wygląda na smakowite :)
OdpowiedzUsuńfajny przepis, muszę wypróbować ))
OdpowiedzUsuńuwielbiam, dodatkowo z kiełbasą :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda, muszę wypróbować :) Ja zazwyczaj robię makaron z cebulką, kiełbaską i białym serem - polecam :)
OdpowiedzUsuń